Kako sačuvati privatnost na Fejsbuku (Facebooku)?

Društvena mreža Fejsbuk (Facebook) je ukinula mogućnost da uklonite svoj profil iz novog načina pretrage koji na ovoj društvenoj mreži važi od prošle nedjelje. Zbog toga će svaki profil postati dostupan ostalim korisnicima. Međutim, uz nekoliko savjeta koje vam dajemo ipak možete da ostanete skriveni na ovoj društvenoj mreži.




Kontrolišite „publiku“ na Fejsbuku (Facebooku)

Kada god dijelite nešto na Fejsbuku, prije nego što kliknete na taster „šer“ (share), u donjem desnom uglu možete vidjeti podešavanja privatnosti. Iako već unaprijed postoje podešavanja, nerijetko se dogodi da Fejsbuk zbog određenih nadogradnji ili promjena resetuje ta pravila, zbog čega ona budu postavljena na početna, odnosno „javna“. Stoga svaki put kada postujete nešto na Fejsbuku, provjerite ovo podešavanje, odnosno ograničite ga na željeni krug ljudi.

Fotografije na Fejsbuku (Facebooku)

Osim što albumi sa fotografijama treba da budu zaključani za javnost, profilna fotografija takođe ne bi trebalo da bude vaša. I u ovom slučaju je najbolje koristiti neku koju će prepoznati vaši bliski prijateljima i rodbina ili vas mogu povezati sa njom. Poput omiljenog benda, glumca ili fudbalskog kluba.

Blokirajte ljude na Fejsbuku (Facebooku)

Krajnja mjera, ali možda i najefektnija. Ukoliko znate od koga tačno želite da se sakrijete, možete da blokirate njegov pristup vašem profilu. To pravilo je ostalo isto, tako da svi blokirani korisnici ne mogu da vas pronađu.

Koristite pseudonim na Fejsbuku (Facebooku)

Ovo je realno najlakši i najpraktičniji način ukoliko imate ograničen krug ljudi sa kojima komunicirate. Možete iskorititi nadimak po kojem vas znaju najbliži prijatelji ili porodica, tako da će jedino oni moći da vas pronađu na Fejsbuku. Svaki drugi korisnik, koji bude vršio pretragu vašeg imena neće moći da vas pronađe. U pravilima korišćenja Fejsbuka stoji da treba da koristite ime koje se nalazi na vašoj platnoj kartici, ali pošto kod nas taj servis nije razvijen, nema bojazni od kršenja ikakvih pravila.

http://www.blic.rs/IT/412681/Kako-sacuvati-privatnost-na-Fejsbuku

No comments

Leave a Reply

Komentari se objavljuju u realnom vremenu. Svi komentari su samo i isključivo stav autora istih. Uredništvo bloga ne snosi nikakvu odgovornost za napisano u komentarima, a sporne komentare ćemo uklanjati čim ih uočimo.

Arhiva bloga

Kontakt forma

Name

Email *

Message *

Merlin Džogović