KAKO ZARADITI MILION DOLARA?


Vjerujem da nema čovjeka koji nije poželio, a ni zapitao se ” Kako da zaradim milion dolara? ” Nije lako, a nije ni nemoguće…

Znam da ste uzbuđeno kliknuli na ovaj članak i da ga brzinom svjetlosti čitate sve do ovdje. :)
Ja ne znam kako to izvjesti, jer da znam, vjerovatno bih plan sprovodio u djelo, a ne bih pisao ovaj članak… Pošto ne znam, pišem ovaj članak koji će svoje redove posvetiti nekim ljudima koji su svoj prvi milion imali već prije 20-e godine.
1. Anand Lal Shimpi
Anand je 1997. godine, sa samo 15 godina, pokrenuo svoju prvu web stranicu na kojoj je pisao recenzije za računarski hardver. Uskoro su se mnogi proizvođači računara okrenuli upravo njemu kako bi ocijenio njihove proizvode, pa je Anand zahvaljujući svojoj straniciAnandTech.com, već sa 17 godina zaradio svoj prvi milion dolara.
2. Cameron Johnson
S’ 11 godina Cameron je već imao nekoliko hiljada dolara profita od svog biznisa s’ čestitkama, kojeg je započeo sa samo devet godina. Nakon dvanaestog rođendana Cameron je za tih nekoliko hiljada dolara kupio dječije igračke po nabavnoj cijeni, a zatim ih prodavao na eBayu za višu cijenu, te je tako za godinu dana zaradio 50,000 dolara. No, Cameron nije stao na tome nego je i taj novac uložio i stvorio e-mail sistem My EZ Mail koji je kasnije pretvorio u pravi oglašivački biznis. Sa završetkom srednje škole na njegovom je računu bilo već preko milion dolara.
3. Adam Hildreth
S’ 14 godina Adam je osnovao društvenu mrežu Dubit Limited i vodio posao iz vlastite spavaće sobe. Dugo je pokušavao uskladiti školovanje s’ poslom, n'o na kraju je ipak odustao od škole i posvetio se poslu koji je sve više cvjetao. Do devetnaestog rođendana, Adamova je firma vrijedila oko 3,7 miliona dolara. Ipak, kaže kako mu novac nije na prvom mjestu, pa se tako danas posvetio stvaranju softvera koji služi zaštiti djece od opasnosti koje vrebaju na internetu.
4. Ephren Taylor
Sa 12 godina Ephren nije mogao priuštiti najnovije kompjuterske igrice, pa ih je odlučio napraviti sam. Kopije svoje igrice prodavao je kolegama u školi po cijeni od 10 dolara. U ovome poslu vidio je perspektivu pa je sa 13 godina pokrenuo biznis sa web dizajnom i sa 16 godina osnovao stranicu GoFerretGo.com koja je učenicima i studentima pomagala u traženju honorarnih poslova. Uskoro je Ephren zaradio svoj prvi milion.
5. Michael Furdyk
Michael je kao tinejdžer pokrenuo online magazin za tehnologiju My Desktop koja je ubrzo postala popularna, te ju je Michael sa 17 godina prodao za milion dolara. Danas je direktor u firmi TakingItGlobal koja pokušava poboljšati položaj mladih u društvu.
6. Chris Phillips
Chris je sa 15 godina bio uporan u podizanju vlastite web stranice Dot5Hostingzahvaljujući kojoj je postao jedan od najbogatijih britanskih tinejdžera. Sa samo 17 godina zaradio je već 2 miliona dolara.
7. Juliette Brindak
Ova je djevojka prije dvadesetog rođendana zaradila nevjerovatnih 15 miliona dolara. Pitate se kako? Juliette je sa samo 10 godina osmislila web stranicu Miss O And Friends djeci svojih godina na kojoj se moglo čitati o omiljenim glumcima, pjevačima, ali i igrati igrice, te još mnogo mnogo toga. I sama kaže kako joj je bilo naporno usklađivati posao i školu, ali je ipak uspjela i zaradila više od 15 miliona dolara.
8. Matt Wegrzyn
Matt je vrlo rano shvatio što na internetu znači dobra domena. Zato je od oca pozajmio 120 dolara kojima je kupio svoju prvu domenu, te je ubrzo prodao za 500 dolara. Tim je putem nastavio svoju karijeru, pa je u jednom intervjuu rekao kako je jednu domenu kupio za samo 4000 dolara, a prodao je za šestocifreni iznos. Sa 19 godina već je imao prvi milion na računu.
9. Catherine i David Cook
15-godišnja Catherine i njen dvije godine stariji brat David došli su na ideju o interaktivnom online školskom godišnjaku i uskoro je sproveli u djelo zahvaljujući pozajmici njihovog starijeg brata. MyYearbook.com donio im je zaradu od 4,1 milion dolara, a stranica je imala više od 3 miliona članova.
10. Adam Horwitz
Ovaj tinejdžer nije se obogatio preko noći, naime, u tri godine pokušao je uspjeti s više od 30 web stranica, n'o nije mu išlo sve dok nije osmislio Cell Phone Treasure, kurs na kojem je učio mlade kako zaraditi na mobitelima. Taj kur mu je donio prvu veću zaradu, a najveće iznenađenje je doživio s’ jednim proizvodom koji mu je u samo tri dana donio više od 1,5 miliona dolara.
 Ko zna, možda nekom ovaj članak da ideju kako da dođe do svog prvog miliona. ;)
Hvala na čitanju, javite se u komentarima! Ukoliko vam se svidio članak, pošaljite ga svojim prijateljima. Pozdrav, IT obuka tim!

No comments

Leave a Reply

Komentari se objavljuju u realnom vremenu. Svi komentari su samo i isključivo stav autora istih. Uredništvo bloga ne snosi nikakvu odgovornost za napisano u komentarima, a sporne komentare ćemo uklanjati čim ih uočimo.

Arhiva bloga

Kontakt forma

Name

Email *

Message *

Merlin Džogović