NOVOSTI KOJE DONOSI WINDOWS 8


Svima je, manje-više poznato da je skoro predstavljen Windows 8… Međutom, mnogi ljudi su i dalje zbunjeni i skeptični pri pomenu na prelazak na Windows 8. Ovdje ćemo predstaviti sve ono šta nam donosi novi windows 8.

Windows 8, Microsoft-ov radikalno redizajnirani nasljednik Windows 7-ice, obećava da će biti mnogo više prijateljski usmjeren prema tablet uređajima, mobilnim telefonima koje pokreće Windows i ostalim uređajima koji rade na dodir. Microsoft je dizajnirao operativni sistem da radi na svim vrstama uređaja, naročito na mobilnim telefonima, laptop, netbook, notebook, i tablet uređajima – sa touchscreen funkcijom,  u prvom planu.
Novosti koje nam donosi WINDOWS 8 su:
1. Metro Stil Interfejs
Metro interfejs i novi početni ekran su daleko najviše zapanjujuće promjene na operativnom sistemu. Odmah možete reći da je Microsoft-ov cilj ovog operativnog sistema da zadovolji tablet i mobilne korisnike koji su navikli da vide informacije na pločicama. Interakcija sa pločicama putem dodira je veoma prirodna – ali zahtijeva tablet računar, monitor osetljiv na dodir, ili neki drugi uređaj koji radi na dodir. U suprotnom, možete da radite i sa mišem, ali iskustvo nije potpuno.
2. Windows 8 Store Apps (ranije poznat kao Metro Apps)
Dio novog korisničkog interfejsa, i tablet optimizovane aplikacije iz Windows 8 prodavnice mogu redefinisati Windows svijet. Ovo su dinamični dodaci na početnom ekranu.
3. Više razumljiv i / ili Informativni dijalog
Možda niste upoznati do sada, ali Windows 8 je nježniji, primjer je ‘ Plavi ekran smrti ‘ (Blue Screen of Death), koji sada karakteriše veliki slatki emotikon koji je mnogo manje strašan od ekrana na starijoj verziji.
Kopiranje i dijalozi datoteka paste su takođe prerađeni, brzina kopiranja je veća…itd.
4. Mnogo bolji Task Manager
Task Manager, takođe je dobio velike promjene, sa novim performansama, grafikonima i lakši način za kontrolisanje procesa, aplikacija i usluga – uključujući startup stavku i druge detalje. Sve ovo se može kontrolisati sa jednog prozoa.
5. Dugme Reset ili Restore Your PC with One Click
Windows 8 nove restauratorske opcije su zaista zanimljive. Postoje dvije opcije:
Osnovni Reset: Osnovni Reset zadržava sve dokumente, račune, lična podešavanja i Windows Store aplikacije sačuvane…
Kompletan reset: Kompletan reset vraća računar na fabričko stanje. Dakle, svi podaci će biti obrisani nakon ovog reseta.
Korist od ovoga su očigledne.
6. Nove opcije Multiple Monitor
Ranije, ako ste željeli mnogo fleksibilnosti kada se koristi eksterni monitor sa vašim laptopom ili drugi monitor sa vašim desktop računarom, itd, to nije bilo ovako jednostavno. Windows 8 obuhvata opcije koje imaju jedinstvene taskbarove za svaki monitor, možete duplirati taskbarove…itd.
7. Bolje performanse rukovanja
Prvo izdanje operativnog sistema Windows 7 koristi oko 540 MB memorije. Windows 8 koristi samo 281 MB, ili nešto više od polovine toga. To znači da ako imate neku stariju mašinu ili slabiji laptop ili netbook, vaš računar će raditi mnogo brže na WIndows 8.
8. Bezbjednosna unapređenja
Windows 8 je povećao zaštitu dodajući Secure Boot – kako bi se sprečilo pokretanje zlonamjernih programa prije operativnog sistema. Antivirus je sada takođe ugrađen u sistemu.



No comments

Leave a Reply

Komentari se objavljuju u realnom vremenu. Svi komentari su samo i isključivo stav autora istih. Uredništvo bloga ne snosi nikakvu odgovornost za napisano u komentarima, a sporne komentare ćemo uklanjati čim ih uočimo.

Arhiva bloga

Kontakt forma

Name

Email *

Message *

Merlin Džogović